Avlsmål

Avlsmålet er at avle en håndterbar, hårdfør, stærk børne- og familiepony med et godt temperament med en bred anvendelighed for spring, dressur og kørsel. Der ønskes avlsdyr med stor frugtbarhed.   

 

Der udarbejdes kåringsregler, 1 stk. for hingste og 1 stk. for hopper og udstillingsregler som løbende justeres efter Svenska Russavelsföreningen og Landscentret | Heste regler.

 

Dansk Gotlands Russ avlsforening skal altid respektere og følge kravene i de svenske kåringsregler.

 

Formålet med kåringsregler er at fastsætte og systematisere avlsarbejdet i avlsforeningen, så selektionen resulterer i en avlsfremgang.

 

Ændringer af kåringsregler skal altid fremlægges på generalforsamlingen og kan vedtages, såfremt der opnås mindst 50 % af stemmer for forslaget.

Racebeskrivelse

Type: Harmonisk, velproportioneret med udtalt race karakter.  

Hoved: Passende stort hoved med lige næseryg, bred pande, og et vågent udtryk.

Hals: Halsen ønskes tilpas lang for størrelsen, velansat og med lige linje på undersiden. Hingste må have kraftigere hals.

Skulder: – Manke: Der ønskes en lang velliggende skulder, markeret veludviklet manke.  

Overlinje – Ryg – Lænd – Kryds: Kroppen er passende lang med god brystdybde, med godt sadelleje, passende lang ryg, stærkt lændeparti og et bredt kryds som ikke er for hældende.                     

Forlemmer - Baglemmer – Haser Lår: Forlemmerne er tørre, har velmarkerede, flade forknæ med brede, flade og korte piber. Baglemmerne har god lårbensfylde, tørre og med passende vinkling i hase- og kodeled. Hovene er runde og åbne med god hornkvalitet. Skridt – Trav: Russets bevægelse er energisk, elastisk og med god skulderfrihed. Den er jordvindende og med god undergriben.

Størrelse

Til kåring skal målet være mellem 115 – 130 cm. i stangmål. Idealmålet ligger 123 – 126 cm.        

 

3-års hingste må ikke overskride 128 cm. og 3-års hopper bør ikke overskride 128 cm. i stangmål.

Stambogsføring

Alle renracede Russ der fødes og registreres i Danmark, optages i stambogen for Gotlandsruss under Landscentret | Hest.

 

Ved renracet Gotlandsruss forstås, at dens forældre i lige linje kan føres tilbage til Svensk ”Riksstambok för Russ”.